Pas wizard - Parteneri

From stateforms.wiki.seniorerp.ro
Revision as of 18:03, 9 October 2024 by Sonia Peltea (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

--> VEZI INFORMATII GENERALE WIZARD SAF-T <--


La navigarea catre pasul de verificare Parteneri incarcarea in grid va dura in functie de numarul de parteneri cu solduri/tranzactii din perioada selectata.

In cazul in care exista parteneri inactivi, dar cu sold in perioada declaratiei, deasupra grid-ului va fi afisat un mesaj de informare: "Exista parteneri inactivi. Acestia vor fi exclusi din calculul declaratiei." 

Deoarece este necesara adresa sediului social pe parteneri pentru a genera declaratia SAF-T, pasul de verificare Parteneri permite adaugarea de adresa principala activa, de tip firma pe partenerii ce nu au deja una: 

  • prin adaugare manuala (butonul modifica de la inceputul randului din grid). La editarea unei adrese se permite adaugarea de tari, judete si orase daca acestea nu se regasesc in lista afisata, direct din lookup prin apasarea butonului +, completarea informatiilor si salvare. 
  • pentru partenerii persoane juridice din Romania adresele pot fi incarcate de la ANAF prin selectarea acestora din grid si apasarea butonului Incarca adresa OS. Apoi se va salva adresa acestora actionand butonul Salveaza adresa OS. In cazul in care adresa nu se salveaza automat (nu s-a reusit identificarea orasului si judetului conform adresei incarcate) atunci va fi necesara adaugarea manuala a acesteia (din forma de ediare adresa se permite si adaugarea de tari, judete si orase daca acestea nu se regasesc in lista afisata, direct din lookup prin apasarea butonului +, completarea informatiilor si salvare).

In cazul persoanelor fizice fara o adresa principala activa si de tip Firma, se poate folosi o adresa unui partener generic (de exemplu Persoana fizica sistem). Astfel, in meniul Setari -> Valori implicite ANAF la nivel de AdresaPF se va completa un id de partener (Partener_id) de pe care se va prelua adresa. 

La acest pas se verifica daca adresa default pentru partenerii de tip persoana fizica este principala, activa si de tip firma. Daca aceasta conditie nu se indeplineste, se va afisa avertizarea: "Nu este setata o adresa default principala si activa pentru parteneri persoana fizica." 

De asemenea, la acest pas se poate genera codul SAFT al partenerului prin selectarea partenerilor doriti din grid si apasarea butonului Genereaza Cod SAFT. Inclusiv salvarea adresei pe partener va face generare de cod SAFT daca partenerul nu are unul.

Identificarea partenerilor fara adresa principala, activa de tip firma se poate face prin filtrare in grid dupa coloana Are adresa.

Identificarea partenerilor fara cod SAFT se poate face prin filtrare in grid dupa coloana Are cod SAFT.

SAFTPartnerId se poate edita, sterge sau regenera pentru a face corectii daca spre exemplu s-a generat cu adresa gresita sau codul fiscal gresit. La salvarea de modificari pe partener unde nu s-a completat codSAFT, se va incerca automat generarea acestuia.

In cazul partenerilor, exista cateva elemente care trebuie transmise obligatoriu in declaratia 406:

  • Adresa partenerului – se va prelua adresa principala si activa de tip firma atat la PJ cat si la PF;
  • Cod fiscal corect – in cazul PJ;
  • Cod SAFT generat – pentru PJ se genereaza in baza adresei si a codului fiscal, iar in cazul PF se genereaza pe baza CUI sau 04+persoanafizicaid.

Pe langa cele de mai sus, in declaratia 406, vor fi preluati toti partenerii activi care au sold sau rulaje in perioada de raportare.

Astfel, la pasul Parteneri se identifica toti partenerii persoane fizice sau juridice, puncte centrale sau puncte de lucru care au rulaj sau sold in perioada declaratiei. In acest pas:

  • Se pot asocia adrese partenerilor personae juridice;
  • Se pot seta adrese manual;
  • Se pot activa parteneri;
  • Se pot genera coduri SAFT;

Atentie! La acest pas, veti fi atentionati daca exista parteneri inactivi cu rulaj sau sold initial, cu mentiunea ca acesti parteneri trebuie activati pentru a fi preluati in declaratie, la generarea acesteia. Campurile CustomerId(Cod SAFT client)/SupplierId(Cod SAFT furnizor) se inițializează cu același șir de caractere utilizat pentru identificarea operatorilor comerciali asa cum sunt redate mai jos regulile de alocare:

  1. 00 urmat de CUI - unde tipul este 00, iar CUI este codul unic de identificare pentru operatorii economici înregistrați în România. Codul este un număr întreg zecimal, cu 1 până la 9 cifre, urmat de o cifră de control - Exemplu: 004221306 - pentru Ministerul Finantelor Publice Atenție! Nu se trece și atributul fiscal ”RO” pentru plătitorii de TVA
  2. 01 urmat de codul de țară (conform ISO 3166-1 - 2 litere) și de Codul unic de identificare pentru TVA din statul membru respectiv- pentru operatorii economici din statele membre ale UE, mai puțin România, verificate conform sistemului VIES (VAT Information Exchange System) - Exemplu: 01EL123456789 sau 01HU12345678
  3. 02 urmat de codul de țară și de codul unic de identificare pentru TVA din statul respectiv, care nu este nici România, nici stat membru UE - pentru operatorii economici din alte state care nu sunt România sau membre UE - Exemplu: 02TK123005284
  4. 03 urmat de CNP pentru persoane fizice cetățeni români sau 03 urmat de codul unic personal pentru persoane fizice rezidente în România (același format cu CNP-ul, dar la care prima cifra este 7 sau 8)
  5. 04 urmat de cod client asociat în mod unic de către operatorul economic, pentru pers. fizice care nu își declară CNP-ul pe tranzacții (exemplu: comerț online).
  6. 05 urmat de codul de țară și de cod client asociat în mod unic de către operatorul economic - pentru operatorii economici care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA din statele membre ale UE, mai puțin România
  7. 06 urmat de codul de țară și de cod client asociat în mod unic de către operatorul economic - pentru operatorii economici care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA din statele non-UE
  8. 08 urmat de 13 cifre zero (080000000000000) pentru clienții care NU SE IDENTIFICĂ cu cod fiscal în tranzacțiile de la punctele de vânzare, precum stații de distribuție de carburanți-lubrefianți sau magazine cu vânzare în detaliu. Acest cod este utilizat NUMAI pentru astfel de tranzacții și nu este un inlocuitor universal în raportarea facturilor și plăților, etc. Acest cod NU SE UTILIZEAZĂ pentru elementul SupplierID - deoarece identitatea furnizorului pe bază de cod fiscal este mereu cunoscută
  9. 09 urmat de NIF pentru persoane juridice nerezidente inregistrate in Romania;
  10. 10 urmat de codul de tara si de codul unic alocat in cazul societatilor bancare pentru clientii persoane juridice nerezidente care nu se regasesc in categoria 01,02,05,06 si 09;
  11. 11 urmat de codul de tara si de codul unic alocat in cazul societatilor bancare pentru clientii persoane fizice nerezidente care nu se regasesc in categoria 03

Regulile 1-8 se aloca automat in cadrul acestui pas cu ajutorul butonului Genereaza cod SAFT. Acolo unde exista parteneri aflati in situatia 9 (ex. ambasade) codul SAFT va fi alocat manual.

Nota: Daca nu s-a finalizat verificarea de parteneri, dupa trecerea la urmatorul pas se va adauga icon de atentionare la pasul Parteneri, alaturi de mesaj in partea de jos a paginii:  x Exista parteneri fara o adresa principala asociata! 

Pasi wizard

Pas wizard - Configurari

Pas wizard - Conturi contabile

Pas wizard - Coduri ISO tari

Pas wizard - Coduri NC articole

Pas wizard - Unitati de masura

Pas wizard - Asocieri taxe

Pas wizard - Verificare contabila

Pas wizard - Genereaza