Pas wizard - Coduri NC articole: Difference between revisions

From stateforms.wiki.seniorerp.ro
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
Line 1: Line 1:
--> [http://stateforms.wiki.seniorerp.ro/Wizard_SAF-T '''VEZI INFORMATII GENERALE WIZARD SAF-T'''] <--
--> [http://stateforms.wiki.seniorerp.ro/Wizard_SAF-T '''VEZI INFORMATII GENERALE WIZARD SAF-T'''] <--


Pentru generarea declaratiei SAF-T este necesar ca toate articolele utilizate in perioada de raportare sa aiba asociat un cod NC. Articolele ce nu au coduri NC asociate vor avea in grid pe coloana '''Eroare''' tag-ul <span style="background-color: rgb(224, 62, 45);"> </span><span style="background-color: rgb(224, 62, 45); color: rgb(255, 255, 255);">'''Eroare '''</span>, iar pe coloana '''Mesaj eroare '''textul: ''Articolul X nu are asociat codul NC.''
Pentru generarea declaratiei SAF-T este necesar ca toate articolele utilizate in perioada de raportare sa aiba asociat un cod NC. Articolele ce nu au coduri NC asociate vor avea in grid pe coloana '''Eroare''' tag-ul <span style="background-color: rgb(224, 62, 45);"> </span><span style="background-color: rgb(224, 62, 45); color: rgb(255, 255, 255);">'''Eroare '''</span>, iar pe coloana '''Mesaj eroare '''textul: ''Articolul X nu are asociat codul NC.''

Revision as of 15:38, 11 October 2024

--> VEZI INFORMATII GENERALE WIZARD SAF-T <--


Pentru generarea declaratiei SAF-T este necesar ca toate articolele utilizate in perioada de raportare sa aiba asociat un cod NC. Articolele ce nu au coduri NC asociate vor avea in grid pe coloana Eroare tag-ul  Eroare , iar pe coloana Mesaj eroare textul: Articolul X nu are asociat codul NC.

Conform specificatiilor publicate de ANAF:

“Produsele sunt codificate uniform la nivel internațional conform Nomenclatorului Tarifar vamal combinat, care are definiții precise pentru aproape toate categoriile de produse comercializate, la nivel internațional. Această codificare se bazează pe Tariful Vamal Combinat, care este larg utilizat pentru operațiuni de import – export și pentru tranzacții comerciale, pentru a clasifica distinct produsele.”
“Cod NC (8 cifre) va fi raportat acolo unde este cerut conform legislației române, în special în cazuri precum:
- tranzacții de import / export  achiziții/livrări de produse alimentare supuse cotei reduse de TVA;
- mișcări intracomunitare supuse raportării Intrastat;
- achiziții/livrări supuse taxei locale inversate de TVA in funcție de codul NC;
- tranzacțiile cu produse accizabile pentru care accizele se determina pe baza codului Cod NC. 
Câmpul este de tipul text – SAFTmiddle1TextType – deci primește valori șiruri de caractere.
Atunci când codul NC nu este cunoscut sau nu este alocat se va completa cu valoarea 0 (zero). Atunci când este cunoscut acest cod – se trimite șirul format doar din cifrele din coloana Cod NC (format din 8 cifre pentru fiecare categorie. Codificările acceptate, ce trebuie utilizate în completarea acestui element se regăsesc în nomenclatorul atașat Fișierului SAF-T - Nomenclatorul Tarifar vamal combinat - aici se găsesc cele mai generale categorii”.

La pasul Coduri NC articole se regaseste filtru de cautare cu optiunea bifata implicit Are cod NC = false, astfel incat sa fie returnate doar articolele care nu au fost asociate cu un cod NC (similar filtrarii regasite la pasul Conturi contabile). In autofilter se va observa ca este selectata valoarea fals pentru coloana Are cod NC, iar in stanga-jos a grid-ului este afisata aceasta filtrare bifata: [Are cod NC] Egal 'fals' .

Acest pas din wizard permite asocierea codului NC prin utilizarea urmatoarelor optiuni:

  •  Asociaza bulk  – pentru a utiliza butonul este necesara selectarea articolelor dorite din grid. La apasarea butonului se va deschide forma de selectie a codului NC dorit. La apasarea butonului  Asociaza bulk , toate articolele selectate vor avea asociat codul NC selectat mai sus.
  •  Copiaza din...  – optiunea este utila atunci cand se introduc nomenclatoare noi de articole (pentru coduri NC si CPV) - de obicei in urma unor modificari venite de la ANAF. Aceasta actiune are ca scop copierea asocierilor dintr-o combinatie de nomenclatoare NC si CPV (selectate la sursa) anterior existenta in noua combinatie de nomenclatoare NC si CPV (selectate la destinatie), de interes fiind nomenclatoarele active in perioada declaratiei. Dupa selectarea sursei si a destinatiei, la apasarea butonului  Ruleaza  se vor prelua asocierile atat timp cand codurile asociate exista si in nomenclatoarele noi.
  •  Import  – optiunile disponibile in aceasta lista vor prelua codurile NC din codurile vamale salvate pe articole (daca acestea se regasesc in nomenclatorul de coduri NC) in SeniorERP dupa cum urmeaza:
- Obtine coduri din ERP – incearca setarea codului NC pentru toate articolele ce nu au asociat un cod NC.
- Obtine toate codurile din ERP – seteaza codul NC din codul vamal al articolului pentru toate articolele.
- Obtine coduri pentru articolele din ERP selectate – presupune selectarea articolelor dorite si doar pentru acestea se va prelua codul vamal ca si cod NC.
- Import din fisier Excel.

Manual – daca in continuare articolul nu are asociat un cod NC atunci acesta poate fi editat direct din grid pe coloana Cod NC prin selectie din lookup (orice modificare este salvata automat).

Daca nu s-a finalizat asocierea de articole cu coduri NC, dupa trecerea la urmatorul pas se va adauga icon de atentionare la pasul Coduri NC articole, alaturi de mesaj in partea de jos a paginii:  Exista articole neasociate! 

Nota: Inainte de generarea declaratiei, utilizatorul trebuie sa asocieze toate articolele cu coduri NC.

Pasi wizard

Pas wizard - Configurari

Pas wizard - Conturi contabile

Pas wizard - Coduri ISO tari

Pas wizard - Unitati de masura

Pas wizard - Asocieri taxe

Pas wizard - Parteneri

Pas wizard - Verificare contabila

Pas wizard - Genereaza